Izdvojeno

Urnebesna uloga HAS-a u organizaciji atletskih priredbi

Foto: Renato Branđolica
Autor: Marin Šarec Objavljeno: 29. rujna 2023.

Zlobnici će reći da je Hrvatski atletski savez bio samo mantinela od koje se Svjetsko prvenstvo u krosu 2024. upućeno Medulinu odbilo prema Beogradu

Svjetskoj atletskoj federaciji (WA) je, eto, trebalo samo 12 dana da pronađe novog organizatora Svjetskog prvenstva u krosu koje se sljedeće godine trebalo održati u Hrvatskoj. Točnije, u Medulinu i Puli. Nimalo iznenađujuće, pače potpuno očekivano, novi domaćin tog natjecanja je Srbija. Točnije, Beograd.

Zanimljivo, mnogim se pratiteljima atletike u Hrvatskoj i regiji ovo oduzimanje prvenstva Medulinu i dodjeljivanje Beogradu učinilo kao Déjà-vu, iluzija sjećanja u kojoj se sasvim novo iskustvo trenutačno doživljava kao poznato, već viđeno i doživljeno. „Pa nismo li to već odavno čuli i o tome više puta razgovarali?!“, zapitat će se zbunjeni atletski insajder nakon što je WA objavila prvo jednu, pa onda i drugu vijest vezanu uz oduzimanje i dodjeljivanje organizacije Svjetskog prvenstva u krosu 2024.

Neće pritom zbunjeni atletski insajder biti siguran je li informaciju da će se SP u krosu 2024. održati u Srbiji prvi put čuo na atletskom tromeču Srbije, Hrvatske i Slovenije u siječnju ove godine u Beogradu, na Europskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu u ožujku ili, možda, tek u razgovoru s onom dvojicom članova Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza u svibnju. Sasvim nebitno, nejasno je samo zašto ga sada mediji gnjave s tim starim, ako ne i prastarim vijestima.

Uštrojena a ne ustrojena organizacija

Za one manje upućene podsjetimo da je WA domaćinstvo prvenstva dodijelila Hrvatskoj 14. srpnja 2022. godine, a dan kasnije je predsjednik Hrvatskog aletskog saveza Ivan Veštić u medijima slavodobitno izjavio:

„Sada je na nama da prezentiramo Hrvatsku, Istru, Medulin i Pulu na najvišoj mogućoj razini. Mi smo kao nacija poznati kao odlični domaćini i dajemo uvijek maksimum u takvim situacijama. To će biti ogromna promocija, sati izravnog prijenosa. Ovo je zapravo naša konkretna poruka svima da sport nije trošak, nego dobit. A ministrici Nikolini Brnjac šaljemo poruku: ‘ministrice, pokazali smo kako integrirati sport i turizam’. HAS je partner koji donosi vrhunski svjetski projekt za promociju Hrvatske.“

I to je bilo sve od predsjednika i drugih čelnih ljudi HAS-a o toj temi. Nikakvih konferencija za novinare, nikakvih intervjua i izjava za medije nije bilo sve do 15. rujna 2023. kada je iz Svjetske atletske federacije stiglo kratko priopćenje da se Medulinu i Puli oduzima organizacija SP-a u krosu jer WA smatra da pripreme nisu dovoljno odmakle da bi se moglo jamčiti održavanje tog natjecanja 10. veljače 2024.

U onoj svojoj jedinoj izjavi koja se ticala organizacije prvenstva Veštić je sasvim točno ustvrdio da smo kao nacija odlični domaćini i da dajemo maksimum. Organizirao je Split iznimno uspješno Europsko atletsko prvenstvo 1990. godine i Kup kontinenata 2010. Organizirao je upravo Medulin odlično Europsko prvenstvo u krosu 2002. No, sve je to organizirano još u vrijeme kad u HAS-u nije stolovao Ivan Veštić. Aktivno je Veštić sudjelovao u organizaciji Kupa kontinenata 2010. i jako dobro zna kako treba biti ustrojena organizacija jednog velikog atletskog natjecanja, od čega u slučaju oduzetog mu Svjetskog prvenstva u krosu nismo vidjeli baš ništa. Štoviše, ta je organizacija bila više uštrojena nego ustrojena.

A tek priča da se u dvije godine kandidature i organizacije nije moglo pronaći 2.5 milijuna dolara, naročito kada je vlada RH spremno iskrcala svoj milijun?! Misli li, djeco, stvarno netko da se u mega-turističkoj regiji kakva je Istra nije mogao pronaći ostatak? Pa, milijun i pol dolara svaki malo jači vlasnik apartmana u Medulinu ima u čarapi! Naravno da novac ne dolazi sam od sebe, naročito kada netko (HAS?) ni ne pokazuje previše zanimanja da ga uzme.

Tko je nijemi promatrač iz prvog reda?

Nedavno je u sklopu 73. memorijala Borisa Hanžekovića održan vrlo zanimljiv panel pod nazivom „Prednosti organizacije velikih sportskih događanja“. I dok je glavni tajnik Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković držao okupljenim atletskim djelatnicima, ali i predstavnicima hrvatskih vlasti, lekciju o organizaciji i benefitima atletskih priredbi za atletiku u Srbiji, jedan je čovjek sjedio usamljen u prvom redu i s nepromijenjenim izrazom lica slušao Brankovića i ostale paneliste.

Ni jedan mu se mišić na licu nije pomaknuo ni kada je netko od panelista rekao da će uskoro i Hrvatska osjetiti te benefite organizacijom Svjetskog prvenstva u krosu, iako se to događalo 9. rujna kada su već svi u dvorani znali, a pisali su koji dan ranije o tome i lokalni istarski mediji, da tog prvenstva u Hrvatskoj biti neće. Ah, spomenimo i ime spomenutog nijemog promatrača panela u prvom redu. Veštić. Ivan Veštić.

Nepunih 14 mjeseci nakon što je u trijumfalnoj najavi SP-a u krosu ničim izazvan „prozvao“ čak i ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac – koja je u međuvremenu zajedno s vladom svoje obaveze prema prvenstvu pošteno odradila – predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, eto, nije mogao biti čak ni aktivni sudionik panela o organizaciji sportskih priredbi! Nije bio čak ni organizator jer HAS se (ni) time ne bavi.

Najveći atletski miting u Hrvatskoj i šire – Memorijal Borisa Hanžekovića – organizira AK Dinamo-Zrinjevac, najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj – Erste Plavu ligu – organizira AK Pro Sport, konferenciju sa zanimljivim atletskim temama rade organizatori Hanžekovićevog memorijala i nigdje tu nema Hrvatskog atletskog saveza. „Pa što onda rade Veštić i HAS?“, zapitat će se netko neupućen u tematiku.

Zlobnici će reći da organizira Svjetsko prvenstvo u krosu u Beogradu tako što HAS „glumi“ mantinelu od koje se spomenuto natjecanje upućeno prema Hrvatskoj odbije u Srbiju jer teško da su čak i naši ambiciozni istočni susjedi mogli u samo dvije godine dobiti dvije od tri najvažnije priredbe Svjetske atletske federacije. No, to će reći samo zlobnici. Mi ćemo samo ustvrditi da nam stvarno nije jasno koga vraga hrvatskoj atletici trebaju ovakav HAS i ovakav Veštić…