Izdvojeno

SSGZ ili kako se sprdati sa zagrebačkim sportom i od toga dobro živjeti

Autor: Marin Šarec Objavljeno: 14. siječnja 2022.

U priopćenju Sportskog saveza Grada Zagreba demantiraju se napisi o tome da su ukinute stipendije zagrebačkim sportašima I., II., i III. kategorije tako da se čak tri puta u tekstu potvrđuje ono što se želi demantirati – da su odlukom od 8. svibnja ukinute stipendije zagrebačkim sportašima I., II., i III. kategorije

Znate li što je to SSGZ? Trebala bi to biti kratica Sportskog saveza Grada Zagreba, no prije će biti da je to skraćeni akronim naziva udruge koja se zove Mi Se Sprdamo Sa Zagrebačkim Sportom i Tko Nam Što Može. MSSZSTNŠM bi bilo, priznat ćete, malo nepraktično.

Za potvrdu tog navoda ne treba ići daleko u povijest te „najveće i najbogatije sportske udruge u Hrvatskoj“ kako često tepamo bivšem Zagrebačkom športskom savezu. Dovoljno se vratiti mjesec i pol dana unatrag na odluku o ukidanju gradskih stipendija sportašima I., II. i III. kategorije za koju će vam iz MSSTT…, pardon SSGZ-a i danas tvrditi da nisu ukinute iako u njihovoj Odluci o uvjetima i načinu isplate sportske naknade vrhunskim sportašima Grada Zagreba od 8. svibnja to vrlo jasno piše.

Podsjetimo, Upravni odbor SSGZ-a je tom odlukom ‘odgovorio’ na Pravilnik o pokriću obveznih doprinosa, trajnoj novčanoj naknadi, dodjeli nacionalne sportske stipendije i nagradama za sportska ostvarenja Ministarstva turizma i sporta od 23. travnja – kojim je ono uvelo nacionalne stipendije za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije – i brže-bolje ukinuo gradske stipendije kategoriziranim sportašima.

Naime, u članku 15. spomenute odluke SSGZ-a jasno piše da se izvan snage stavlja Odluka o visini i načinu isplata STIPENDIJA i naknada vrhunskim sportašima Grada Zagreba od 9. veljače 2023.

Ili, ukratko, do 8. svibnja su zagrebački sportaši imali stipendije u nevelikom iznosu od 212,36 € za I. kategoriju, 185,81 € za II. kategoriju i 79,63 € za III. kategoriju, dok sada na snazi ostaju samo naknade osvajačima medalja na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim kupovima u iznosu od 159,26 €, odnosno 106,18 € za posade, timove, parove i štafete. Je li tu sve jasno? Je! E, pa iz SSGZ-a kažu da nije, odnosno da je ali nije, odnosno da nije ali je.

Tako se barem (ne)da zaključiti iz njihovog uistinu osebujnog priopćenja poetsko-posprdnog naslova “Izazovi financiranja sporta i raznolikosti sportske scene” objavljenog na web stranicama SSGZ-a 21. lipnja, koje su potpisali predsjednik Vjekoslav Šafranić i, pazi sad!, vršiteljica dužnosti glavnog tajnika Suzana Šop, mag. iur. univ. spec. iur. (?!?). Sa stranice vas, zapravo, link vodi na skenirani PDF dokument koji je nemoguće kopirati, pa bi netko tko želi objaviti priopćenje trebao prepisati pet stranica gusto tipkanog teksta, što je malo vjerojatno, no onima koji su objavili priopćenje to i nije bitno.

To što nas objava ovog priopćenja malo podsjeća na „tehnologiju“ i protokole s kraja prošlog stoljeća i što je potpisana vjerojatno najdužom titulom u povijesti svih priopćenja najmanji je problem. Problematično je, međutim, to kako iz SSGZ-a pokušavaju demantirati, kako kažu, „nedavna izvješća u medijima“ za koja tvrde da nisu istinita. Riječ je, dakako, o nažalost malobrojnim medijskim napisima u kojima se problematizira ukidanje stipendija i funkcioniranje SSGZ-a općenito.

Dakle, već u prvoj rečenici priopćenja piše da spomenuta medijska izvješća „sugeriraju da su sportaši zakinuti za potporu koju su do sada dobivali“ što „nije istina“. No, već na drugoj od pet stranica piše da „postoje planovi i nastojanja… kako bi se obnovila praksa isplate stipendija“. Pa zašto bi se, dovraga, ta praksa obnovila ako kažete da nije ukinuta?!? Odgovor na to pitanje ne otkriva nam ni sljedeći pasus u kojem se piše o “privremenom prestanku isplate stipendija“, kao ni rečenica s četvrte stranice priopćenje u kojoj se spominje „transferiranje stipendija za sportaše I., II. i III. kategorije na državnu razinu“.

Dakle, ako vam je malo teško pratiti ovaj kalambur od priopćenja čak i u ovom sažetku, ponovimo ono najvažnije: u priopćenju Sportskog saveza Grada Zagreba demantiraju se napisi o tome da su ukinute stipendije zagrebačkim sportašima I., II., i III. kategorije tako da se čak tri puta u tekstu potvrđuje ono što se želi demantirati – da su odlukom od 8. svibnja ukinute stipendije zagrebačkim sportašima I., II., i III. kategorije. Briljantno!!

U priopćenju, inače, sve vrvi od bezveznih floskula, kvazi jezika i izraza kao što su održivost, planiranje, objektivnost, transparentno, kontekst, kontinuitet, stabilnost, posvećenost, kompleksnost, otvorenost… Vidi se da su ga pisali vrijedni sportski pregaoci čiji su magisteriji i doktorati financirani sredstvima SSGZ-a. I koji sada poskrivećki ukidaju sredstva onima zbog kojih njihova radna mjesta i cijeli SSGZ zapravo postoje – zagrebačkim sportašicama i sportašima.