Izdvojeno

Predstavljen priručnik „Active in Sport Again!“

Autor: Marin Šarec Objavljeno: 14. siječnja 2022.

U Zagrebu je održana završna konferencija projekta „Active in Sport Again!“ sufinanciranog sredstvima programa Erasmus + Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH. Na konferenciji je predstavljen i Priručnika „Active in Sport Again!“, koji je Društvo sportaša veterana i rekreativaca realiziralo u suradnji s partnerima iz Slovenije i Bugarske.

Priručnik je predstavila predsjednica Društva sportaša veterana i rekreativaca Klaudija Bubalo.

„Priručnik je krajnji rezultat našeg projekta, baš kao i aktivno uključivanje bivših sportaša  ponovno u sport i sportsku rekreaciju nakon završetka sportske karijere. Priručnik sadrži detaljan opis aktivnosti i metoda kojima je cilj pokazati kako sportaši mogu nastaviti ostvarivati svoje životne ciljeve i nakon završetka aktivne sportske karijere. Osim preporuka o važnosti odgovarajućeg obrazovanja, pozicioniranja u društvu, održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja i stjecanja radnog iskustva, namjena priručnika je i educiranje bivših sportaša o upravljanju sportskim sustavima i njihovim osobnim financijama.“

Priručnik „Active in Sport Again!“ bit će dostupan svima u sustavu sporta. Članovi Društva sportaša veterana i rekreativaca mogu ga pronaći na web stranicama DSVR-a, a tiskani primjerci bit će uručeni svim sportskim institucijama Grada Zagreba i Hrvatske.

Projekt je ostvaren u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

„Bilo je tijekom projekta puno javno-zdravstvenih akcija koje smo radili zajedno s Društvom i koje su nam pomogle da promoviramo zdrav život i ovaj projekt. Sportaši veterani i rekreativci su malo zanemareni kod nas u Hrvatskoj kada je riječ o liječničkim pregledima i zato smo osmislili pregled i za te sportaše“, rekla je doktorica Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda.

Aktivan sudionik projekta bio je od samog početka i novoizabrani predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić:

„Zahvaljujem Društvu na ovako vrijednom projektu i priručniku. Sportski savez Grada Zagreba je ovo podržao i mislim da će i dalje podržavati ovakve projekte. Čak i ako financijskih sredstava bude i manje negoli smo očekivali, nadam se da ćemo i dalje sudjelovati u ovako vrijednim projektima.“

Suradnik na projektu bilo je i Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“.

„Ovaj cijeli projekt je dvosmjeran. S jedne strane se radi o cjeloživotnom opredjeljenju sportaša koji su ostvarivali vrhunske rezultate i njihov ostanak u zdravom načinu života. S druge strane, velik je njihov promotivni utjecaj na ljude koji mogu vidjeti da i vrhunski sportaši mogu uživati u rekreativnom sportu, što je vrlo važno“, rekao je stručni tajnik Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ Josip Tus.