Izdvojeno

Lara Cvjetko: Imamo judašice koje mogu uzeti olimpijska odličja

Foto: European Judo Union
Autor: Marin Šarec Objavljeno: 14. siječnja 2022.

“Nisam zadovoljna pokrivenošću juda u Hrvatskoj. Smatram da svjetska judo zajednica ima medijske sadržaje visoke kvalitete, koji se ne prikazuju dovoljno u našim medijima.”

Judašica Lara Cvjetko prošle je godine dobila Nagradu Dražen Petrović namijenjenu najboljoj mladoj sportašici u Hrvatskoj. Nedavno ju je, pak, Hrvatski olimpijski odbor uvrstio među potencijalna A-kandidatkinje za Olimpijske igre u Parizu 2024.

„Uvrštena sam u program A olimpijskih kandidata jer sam trenutno na 11. mjestu na svjetskoj ranking ljestvici. Tom rankingu su prethodila zlata s Grand Prixa u Portugalu i European Opena u Sarajevu. To će mi puno pomoći u daljnjim pripremama i natjecanjima, kako financijski, tako i kao potvrda mojih rezultata i rada“, pojašnjava Lara svoj novi status pri HOO-u.

Naša mlada judašica zna i kako će izgledati njezin put do eventualnog nastupa na Igrama u Parizu

„Kvalifikacije za Olimpijske igre počinju već u petom mjesecu i skupljaju se bodovi s IJF World Tour natjecanja. Očekujem da ću do te 2024. biti na boljoj razini nego sada jer sam tek počela sa seniorskim judom.“

Priznanja dala vjetar u leđa

Hrvatske su judašice bile vrlo dobre i na OI u Tokiju, a do Pariza će svakako još porasti apetiti hrvatske sportske javnosti.

Barbara Matić je bila peta na OI u Tokiju, što je odličan rezultat i najbolji do sada u povijesti hrvatskog juda. Mislim da imamo judašice koje mogu uzeti olimpijska odličja na sljedećim Olimpijskim igrama“, tvrdi Lara.

Osim što je Lara prošle godine proglašena najboljom mladom sportašicom Hrvatske, godinu prije Barbara Matić izabrana je za najbolju sportašicu Hrvatske. Jesu li ta priznanja nešto promijenila u odnosu prema judu?

„Ta priznanja su mi dala vjetar u leđa i potvrdu da ovo što radim ima smisla i da su još bolji rezultati ispred mene. Stipendijama me prate Hrvatski olimpijski odbor i Sportski savez Grada Zagreba, a imam i stipendiju Hrvatske vojske. Programi HOO-a skoro mi u potpunosti pokrivaju troškove treninga i natjecanja, kao i Hrvatski judo savez.“

Nezadovoljna popularnošću juda

Popularnost juda u Hrvatskoj i nazočnost tog sporta u medijima su, međutim, sasvim druga priča.

„Nisam zadovoljna pokrivenošću juda u Hrvatskoj. Smatram da svjetska judo zajednica ima medijske sadržaje visoke kvalitete, koji se ne prikazuju dovoljno u našim medijima. Naš sport nije dovoljno poznat s obzirom na to koliko je atraktivan.“

Barbara Matić je najbolja svjetska judašica u svojoj kategoriji, ali često ističe da trenira u atomskom skloništu.

„Ja treniram u JK Black Belt ispod zagrebačkog Doma sportova. Trener mi je Ivan Tomašić“, kaže Lara koja uz treninge i natjecanja ne zapostavlja ni obrazovanje.

„Teško je usklađivati sport i ostale obaveze pogotovo jer puno putujem. Inače, studiram na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu“, zaključuje Lara Cvjetko.